Bacak atardamarlarında meydana gelen tıkanıklık, sadece yürümeyi zorlaştırmakla kalmıyor, hayat kalitesini düşüren ciddi bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal’a göre, bu rahatsızlığın temel nedeni damar sertliği; onu ise kötü beslenme, tütün kullanımı ve yüksek tansiyon tetikliyor.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, atardamar tıkanıklığının üç ayrı hasta grubunda çıkmasının nedenlerini açıkladı. Orta Doğu ülkelerinde sık görülen Buerger hastalığı ise genç erkekleri tehdit ediyor.
Birinci grup:
Genellikle 50 yaş üstü, tütün içen erkekler. Bu kişilerde damar sertliğine bağlı olarak damarlar daralıyor ve bu durum başta olmak üzere tüm vücutta dolaşım sorunlarına yol açabiliyor.
İkinci grup:
Büyük çoğunluğu kadın olan, 20-30 yıldır şeker hastalığı ile mücadele eden hastalar. Diyabet, zamanla damar yapısını bozarak bacaklarda ciddi tıkanıklıklara neden olabiliyor.
Üçüncü grup:
Tıp dilinde Buerger hastalığı olarak bilinen, Türkçe olarak benim ifademle "sigara alerjisi" diye tabir edilen durum. Özellikle 50 yaş altı erkek ve genç erkelerde görülüyor. Maalesef bu hastalık Orta Doğu coğrafyasına özgü. İzlanda’da rastlamazsınız ama bizim ülkemizde görebilirsiniz.
ATARDAMAR TIKANIKLIĞI BELİRTİLERİ
Periferik arter hastalığı bulunduğu atardamara göre bulgular verir. Atardamar tıkanıklığı en sık bacak damarlarında oluştuğu için belirtiler de buna paralel olarak genellikle bacaklarda görülür. Yürürken bacaklardaki kasların kan ihtiyacı artar, ancak daralmış veya tam tıkanmış damarlar bu artan ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalır. Bunun sonucunda kişi yürürken birdenbire başlayan ağrı nedeniyle hareket edemez hale gelir. Ağrı dinlenmekle geçer. Sorun ilerledikçe yürüme mesafesi kısalır ve ağrı daha az mesafede belirmeye başlar. Hatta ağrı daha da ilerlediğinde birkaç adım atılmasına bile imkan vermeyecek şekilde şiddetlenebilir. İlerleyen safhalarda ayrıca kişi hiç yürümese bile ‘dinlenme ağrısı’ olarak bilinen ağrı gelişmeye başlar.
UYARI ÇOK NET: SİGARAYI BIRAKIN, DİYABETİ KONTROL EDİN!
Erken tanı ve yaşam tarzı değişikliği ile bu hastalıkların önüne geçmek mümkün diyen Prof. Dr. Köksal, damar sağlığı için sigarayı bırakmanın ve diyabetin iyi yönetilmesinin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Damar tıkanıklığı belirtilerinin genellikle geç fark edildiğini hatırlatarak, 40 yaşından sonra düzenli kalp-damar kontrollerinin aksatılmaması gerektiğini söylüyor.