Ancak bu amaç doğrultusunda oluşturulan güvenlik şemsiyesinde Türkiye'ye yer verilmemesi dikkat çekti. Özellikle Türkiye ile yakın ilişkileri bulunan ve Türkiye'de medya, arazi, bankacılık ve savunma sanayisinde milyar dolarları aşan yatırımları bulunan Katar'ın bu tatbikatta yer alması Ankara'da sessiz karşılandı. "Türkiye'nin dostu" olarak nitelendirilen Katar'ın, Türkiye'nin yer almadığı bir güvenlik oluşumunda bulunması, bölgesel dengeler açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Uluslararası ilişkiler açısından önemli bir gelişme gibi, Katar’ın şuurlu olması şart. Katar için Türkiye tek, alternatifi yok bunu biliyor olması lazım.
Katar’ın, İsrail’in Gazze’deki soykırım saldırılarına son vermesi amacıyla yapılan müzakerelerinde arabulucu iki ülkeden biri olduğu halde böyle bir tatbikata İsrail’in yanında katılmasının tartışmalı bir durum olduğunu görmesi gerekir.
Tatbikat ta Yunanistan ön alma amacı var, Türkiye’nin askeri gücü çok arttığını görüyor. Abilerinin desteğiyle birlikte Türkiye’yi yener, karada ve denizde siyasi hedeflerimize ulaşabilirmiyim diye garip düşünceleri var. Geçmişte emperyalizmin benzer teşvikleri ile kendi başlarına “Küçük Asya” felaketini getirmiş olanların, bu ucuz ve çok tehlikeli senaryoda yer alıp almayacaklarını bilemeyiz. Her gün onlarca gencini kaybeden Ukrayna’dan ders alacaklarını da sanmadığımı belirtmeliyim.
Yunancada güzel atasözleri vardır.!
Cehenneme giden yolda yürümek kolaydır.
Taş da yumurtanın üstüne düşse yumurta da taşın üstüne düşse olan yine yumurtaya olur.
Yunanistan kendi atasözlerini dikkate almalı.
Bir Türk atasözü de şöyle der.!
Arif isen bir gül yeter koklamaya, cahil isen gir bahçeyi yıkmaya
Yunanistan, Türkiye’nin kendisiyle yakın bir komşusu, ticaret ortağı, turizm partneri, NATO müttefiki, dostu ve güvenlik işbirliği için en yakın ülke olarak görmelidir.