Ölümlü dünya

İlkeli Köşemde bugün de yine yapılan yeni bir araştırmayı sizlerle paylaşacağım. Son yapılan araştırmalar ışığında yine keyifle yazımı okumanızı diliyorum.

Editör: Misafir Kullanıcı | 23 Nisan 2024 Salı 13:08 - Güncelleme: 23 Nisan 2024 Salı 14:58

Can gerçekten doğru ve bilinçli tüketildiğinde boğazdan geliyor. Ve her zaman yaptığım uyarıyı da yaparak konuya dönüyorum. Hep söylediğim gibi, tüketirken ilkemiz; ‘her şeyin çoğu zarar, azı karar.’ Yapılan yepyeni bir araştırma ile yine şaşırmayacağımız bir sonuç ortada.

Sağlıksız ve bilinçsiz beslenmeden, sağlıklı bir beslenmeye geçiş ömrü 10 yıl kadar uzatır. Sağlıklı beslenmenin tam karşılığına gelince, hadi hep birlikte okuyalım. Yüksek miktarda sebze, süt ürünleri, kuruyemiş ve baklagiller alımı. Orta düzeyde meyve, balık, beyaz et, tam tahılların alımı. Rafine tahılların, işlenmiş etlerin, şekerli içeceklerin az miktarda tüketilmesi. Tüm bunları yapıp sağlıksız ve bilinçsiz beslenmeden, sağlıklı bir beslenmeye geçişin ömrü 10 yıl kadar uzattığı 467 bin kişilik yapılan bir araştırma sonucunda ortaya çıktı.

İngiltere’de 460 binden fazla insan üzerinde yapılan araştırmaya göre, daha uzun yaşamak için şekerli içecekleri ve işlenmiş etleri azaltmak, daha fazla fındık ve tam tahıllı ekmek tüketmek ömrü 10 yıla kadar uzatıyor. Zaten hepimiz öleceğiz dediğinizi duyar gibiyim ama tedbir almak diye bir şey var. Sağlıklı bir ihtiyarlık dönemi geçirmek, ele ayağa düşmemek önemli. Yoksa tabi ki hepimiz bir gün öleceğiz.

Yapılan bir diğer araştırma sonucuna göre; Bilimsel araştırmalar ışığında, akıl ve beden sağlığına iyi gelen, maliyeti az şeyler: İyimser olmak, gülümsemek, iyilik yapmak, sevdiklerine sarılmak, arkadaşlarla vakit geçirmek, ormanlık veya yeşil alanlarda vakit geçirmek, toprağa basmak, nefes egzersizleri yapmak. Bir de sağlıklı beslenmenin yanına sağlıklı yaşamda kaliteyi arttırmak adına hayati önem taşıyan uyku kalitemiz adına uzmanlarca ortaya atılan bir kuralı da sizlere iletip yazımı noktalamak istiyorum.

Bu konuda özellikle Matthew Walker’ın Niçin Uyuruz kitabını okumanızı tavsiye ederim. Uyku konusunda düşünceleriniz 180 derece değişecek. Beyin fonksiyonlarımızı korumak ve geç yaşlanmak için günde ortalama en az 8 saat uyumak gerekiyor. 2023 ortalamanızı bir düşünün! Ortalama uyku süreniz nedir? Uyku süresinin yanı sıra uyku kalitesi de çok önemli. Bunun için uzmanlar 10-3- 2-1 kuralını bulmuşlar. Uykudan 10 saat önce kafeini, 3 saat önce yemeği, 2 saat önce çalışmayı, 1 saat önce işe ekranı kesmek gerekiyormuş. Buna da kabaca da olsa uymaya çalışarak uyku kalitemizi 80’in üzerine çıkarmak 2024 hedeflerimiz arasında olmalı.

İlkeli Söz;

Bazen ya var, ya yok olmalı. Bazen de orta yolu bulmalı.

Angelina Jolie “Onunla çalışmayı çok sevdim”

Angelina Jolie “Onunla çalışmayı çok sevdim”

O Ses Türkiye Yılbaşı Özel’in jüri kadrosu belli oldu

O Ses Türkiye Yılbaşı Özel’in jüri kadrosu belli oldu

Wanda Nara çirkeflikte sınır tanımıyor: Icardi'nin eski mesajını yeni diye yutturmaya çalıştı!

Wanda Nara çirkeflikte sınır tanımıyor: Icardi'nin eski mesajını yeni diye yutturmaya çalıştı!

Wanda Nara'dan İcardi'yi yıkan açıklama:Ayrıldık!

Wanda Nara'dan İcardi'yi yıkan açıklama:Ayrıldık!

Filiz Akın'dan kötü haber!

Filiz Akın'dan kötü haber!

Can Yaman ile fotoğraf çektirmenin bedelini duyunca şaşıracaksınız!

Can Yaman ile fotoğraf çektirmenin bedelini duyunca şaşıracaksınız!