Kıl dönmesinde ameliyatsız çözüm

Kıl dönmesi nedir? Tedavisi nasıl yapılıyor? Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi nedir? Hastaların tüm merak ettiği soruları Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Camcı Şok Gazetesi'ne anlattı.

Editör: Caner Dokuyucu | 23 Nisan 2024 Salı 01:44 - Güncelleme: 23 Nisan 2024 Salı 11:48
Kaynak: Senay GÜNCAVAR
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Camcı “Kıl dönmesi, tıbbi adıyla "pilonidal sinüs" olarak bilinen bir hastalıktır ve genellikle kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelir. Bu hastalık, kılların deri altına geri dönmesi ve/veya batması sonucu enfeksiyon ve apse oluşumuna neden olabilir” diyor. 
 
Hepimiz özellikle küçük bile olsa herhangi bir ameliyat düşüncesiyle karşılaştığımızda kaygı yaşayabiliyoruz. Muayene, tetkikler, anestezi, neşter kullanılması ve hastanede kalmak gibi süreçler gözümüzde büyüyebiliyor. Bu nedenle birçok hasta ameliyatı erteleyebiliyor. Bir de hastalık için mevcut uygulanan cerrahi yöntemlerin de tekrar etme olasılığının yüksekliği de ameliyattan uzak durulmasına neden olmaktadır Tüm bu durumlar hastalığın ilerlemesine ve daha ciddi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Son zamanlarda kıl dönmesi hastalığında tek çare artık ameliyat değil. Ameliyatsız tedavi olarak da bilinen Kristalize Fenol Tedavisi ile hastalar sorunsuz bir şekilde tedavi edilebilmekte.
 
Prof. Dr. Cemalettin Camcı, muhabirimiz Senay Güncavar’a verdiği röportajda, bu rahatsızlığın tanımından tedavi yöntemlerine kadar birçok konuyu detaylarıyla anlattı. İşte, kıl dönmesi hakkında merak edilenler ve hastaların sorduğu soruların yanıtları…
 
Kıl dönmesi belirtileri nelerdir?
 
Uzun süre hiçbir belirti vermeyebilir. Genelde kuyruk sokumunda ağrı, oturamama ve akıntı şeklinde karşımıza çıkar. 
 
Kıl dönmesi apsesi mikroba bağlı olarak mı gelişir? 
 
Aslında kıl dönmesindeki hadise cildin altına yabancı cisim olarak kabul edilen kıl nedeniyle ortaya çıkar. Tabii üzerine mikrobik hadiselerde eklenebilir ama esas olarak baktığımız zaman kıl dönmesindeki apse ya da oluşan iltihap primer (temel) olarak yabancı cisim reaksiyonu şeklinde ortaya çıkar. Sekonder (ikincil) olarak mikrobik hadiseler üstüne bindiği zaman apseleşme söz konusu olacaktır.
 
Nerelerde oluşur?
 
Genelde cildin inceldiği yerlerde oluşur. Özellikle de kuyruk sokumunda kalçadan kalçaya, parmaktan parmağa, boyun bölgesi cildin atladığı bölgelerde cilt alt dokusu zayıf olduğu için sırttan dökülen kıllar ya da o bölgede bulunan kıllar oturan, oturarak iş yapan kişilerde batarak içeriye girme eğilimindedir. Normal şartlarda bir kılı herhangi bir yere yani cildin altı dolu olan yerlere batıramazsınız. Ama bu bahsedilen ince olan bölgelerden içeriye girip kıl dönmesi hastalığına sebebiyet verebilir. En çok da kuyruk sokumunda oluşur.
 
Peki, erkek hastalığı mıdır?
 
Erkeklerde daha fazla görülebiliyor. Aslında sadece erkek hastalığı değil kadınlarda da görülebiliyor. Yaklaşık %80 – 85 civarında erkelerde görülüyor ama %15 -20 civarında da kadınlarda görülme sıklığı vardır. Yani kişiye özel ya da cinse özel değil her iki cinste de olabiliyor.
 
Kıl dönmesinin ameliyatsız çözümü var mı?
 
Evet var. Biz bunu yıllardır yapıyoruz. Kristalize fenol yöntemiyle ve ozon tedavisiyle kıl dönmelerini ameliyatsız tedavi edebiliyoruz. 
 
Peki, bu tedavi kaç seans sürüyor?
 
Hastanın tedaviye yanıtına, dokusunun iyileşmesine göre 2 ile 6 seans olacak şekilde kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. 10- 15 dakikalık süreler halinde haftada bir defa uygulanıyor.
 
Tek seans yeterli olmuyor mu? 
 
Çünkü kıllar orada ne kadar uzun sürede kalırsa o kadar zor çıkarılıyor. Dolayısıyla yaptığımız iş kılların çıkarılması ve kristalize fenol veya ozon tedavisinin uygulanması Kıllar çıkmadığı zaman da orada kaldığı sürece bu tedavi başarısız olabiliyor bu yüzden tek seansta bitemeyebiliyor.
 
Kıl dönmesi tedavisinde neden ameliyatı tercih etmiyoruz?
 
Ameliyat sıkıntılı yani bu kıl dönmesinde özellikle çok uzun süreli bir iyileşme süreci var ve bu süreçten sonra de nüksetme potansiyeli yüksek olduğu için ameliyatı tercih etmiyoruz. 
 
Nüks açısından farkı nedir?
 
Ameliyatlı kıl dönmesi tedavisinin nüksü %35’lere kadar uzanırken kurallara uyarak ameliyatsız kız dönmesi tedavisi yapıldığı takdirde bu oranı % 0’a kadar çekebiliyoruz.
 
Hangi durumlarda tekrarlayabiliyor?
 
Kişisel hijyene dikkat edilmediği zaman, o bölgenin kıllardan temizlenmemesi söz konusu olduğu zaman nüks edebilir. Bu yüzden işlem bittikten sonra hastalarımızı epilasyona yönlendiriyoruz. 
 
 
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Camcı
 
O Ses Türkiye Yılbaşı Özel’in jüri kadrosu belli oldu

O Ses Türkiye Yılbaşı Özel’in jüri kadrosu belli oldu

Wanda Nara çirkeflikte sınır tanımıyor: Icardi'nin eski mesajını yeni diye yutturmaya çalıştı!

Wanda Nara çirkeflikte sınır tanımıyor: Icardi'nin eski mesajını yeni diye yutturmaya çalıştı!

Wanda Nara'dan İcardi'yi yıkan açıklama:Ayrıldık!

Wanda Nara'dan İcardi'yi yıkan açıklama:Ayrıldık!

Filiz Akın'dan kötü haber!

Filiz Akın'dan kötü haber!

Can Yaman ile fotoğraf çektirmenin bedelini duyunca şaşıracaksınız!

Can Yaman ile fotoğraf çektirmenin bedelini duyunca şaşıracaksınız!

‘Deha’nın merakla beklenen 2. bölümünden yeni tanıtım

‘Deha’nın merakla beklenen 2. bölümünden yeni tanıtım